Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

•Ηλεκτρολογικοί πίνακες χαμηλής τάσης Sivacon στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης

Το νέο σπίτι των θησαυρών της Ακρόπολης, με τους εκθεσιακούς χώρους των 14.000 τ.μ., τη βιοκλιματική τεχνολογία, την αντισεισμική κατασκευή και την ικανότητα να υποδέχεται 10.000 επισκέπτες ημερησίως, είναι πλέον πραγματικότητα.
Στο καθ’ όλα σύγχρονο αυτό οικοδόμημα η Elesis Α.Ε. έχει συμβάλει σημαντικά, αφού είναι αυτή που κατασκεύασε τους ηλεκτρολογικούς πίνακες διανομής ηλεκτρικής ενέργειας τύπου SIVACON. Ο Γενικός Πίνακας Χαμηλής Τάσης (Γ.Π.Χ.Τ.) του Υποσταθμού του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης αποτελείται από 17 πεδία.Η τροφοδοσία του Γενικού πίνακα γίνεται από τρεις κύριους και έναν εφεδρικό Μετασχηματιστή (Μ/Σ) 20kV/400V, ισχύος 1600 kVA ενώ υπάρχει και σύστημα αυτόματης μεταγωγής με δύο παραλληλισμένες γεννήτριες των 800 kVA η κάθε μία, οι οποίες καλύπτουν τις ανάγκες των κρίσιμων φορτίων του μουσείου σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτρικής ενέργειας.. Ο πίνακας έχει δύο συστήματα μπαρών. Το πρώτο είναι το κύριο που οδεύει στο επάνω πίσω μέρος του πίνακα, ενώ το δεύτερο είναι του εφεδρικού Μετασχηματιστή (4ος) και οδεύει στο κάτω πίσω μέρος του πίνακα.Ο πίνακας αναλυτικά αποτελείται από :
• Τέσσερα πεδία εισόδων από τους 4 Μ/Σ Ισχύος (Αυτόματος Διακόπτης Ισχύος 2500Α)
• Ένα πεδίο Εισόδου από τα Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη (Η/Ζ) (4-πολικός Αυτόματος Διακόπτης Ισχύος 2500Α)
• Τρία πεδία Διαζευκτών μεταξύ των 2 συστημάτων μπαρών (με 3-πολικούς Αυτόματους Διακόπτες Ισχύος 2500 Α)
• Έξι πεδία αναχωρήσεων
• Τρία πεδία Αντιστάθμισης Άεργου Ισχύος.

Όλες οι είσοδοι έχουν επιτήρηση τάσης. Στον 1ο Μ/Σ και σε περίπτωση έλλειψης τάσης ενεργοποιείται το Η/Ζ. Σε περίπτωση που το Η/Ζ δεν λειτουργήσει τότε γίνεται διασύνδεση με το δεύτερο σύστημα μπαρών του εφεδρικού Μ/Σ (4ος) ενώ οι δύο καταναλώσεις του βγαίνουν εκτός. Δεν επιτρέπεται ταυτόχρονη διασύνδεση του εφεδρικού Μ/Σ (4ος) με δύο Μ/Σ ισχύος παρά μόνο με έναν. Η είσοδος του Μ/Σ 1 είναι μηχανικά και ηλεκτρικά μανδαλωμένη με την είσοδο του Η/Ζ, ενώ οι τρεις διαζεύκτες είναι μανδαλωμένοι μεταξύ τους, ώστε να λειτουργεί μόνο ο ένας. Το όλο σύστημα διαχειρίζεται μια μονάδα BMS (Building Management System) ενώ υπάρχει και διακόπτης επιλογής λειτουργίας ΤΟΠΙΚΑ ή BMS για όλες τις εισόδους και τους διαζεύκτες.
Η κατάσταση όλων των αυτόματων διακοπτών (είσοδοι, διαζεύκτες, καταναλώσεις) σηματοδοτείται μέσω αντίστοιχων επαφών στο BMS. Στα πεδία εισόδων των Μ/Σ έχουν επίσης τοποθετηθεί οι διατάξεις μόνιμης αντιστάθμισης των Μ/Σ καθώς και οι διατάξεις προστασίας υπέρβασης θερμοκρασίας των Μ/Σ, οι οποίες σε περίπτωση ενεργοποίησης θέτουν τους Αυτόματους Διακόπτες εισόδου εκτός μετά από σχετική προειδοποίηση. Επίσης οι Αυτόματοι Διακόπτες τίθενται εκτός μετά από πτώση του αντίστοιχου αυτομάτου διακόπτη της Μέσης Τάσης.
•Όλοι οι ηλεκτρολογικοί πίνακες τύπου SIVACON έχουν υποστεί δοκιμές τύπου από διαπιστευμένα εργαστήρια της Γερμανίας καθώς και διεθνή, έχοντας τοποθετημένο, συναρμολογημένο και καλωδιωμένο το ηλεκτρολογικό υλι κό σε πλήρη λειτουργία. Τα πιστοποιητικά δοκιμών τύπου αναφέρονται δηλαδή σε TTA (Type Tested Assembly) και όχι απλώς σε PTTA (Partial Type Tested Assembly) που γίνονται με διαδικασίες προσομοίωσης.

•To πάχος της μεταλλικής κατασκευής είναι 2,5mm, και όχι 1 ή 1,5 ή 2mm πουσυνηθίζεται σε άλλες κατασκευές, με αποτέλεσμα ο πίνακας να έχει τη δυνατότητα να δεχτεί ζυγούς με ονομαστικό ρεύμα Ιn έως 7400Α και ρεύμα βραχυκύκλωσης Ιcw έως 150 KA / 1s rms παράλληλα με τη μεγαλύτερη ασφάλεια που προσφέρει στην ηλεκτρολογική υποδομή και στους ηλεκτρολόγους συντηρητές.

•Η τυποποίηση και η διαμερισματοποίηση των πεδίων προσφέρουν μειωμένο χρόνο σύνδεσης των καλωδίων άφιξης – αναχωρήσεων καθώς επίσης μειωμένο χρόνο αντικατάστασης ή προσθήκης εξοπλισμού – διακοπτών, ώστε σε κάθε περίπτωση να διευκολύνεται και να επιταχύνεται αισθητά η εργασία του εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου.

•To ρεύμα βραχυκυκλώματος σε κάθε περίπτωση αφορά ολόκληρο το πεδίο/α και όχι μόνο τμήματα αυτού.
•Σε κρίσιμες εφαρμογές δεν εφαρμόζεται οποιαδήποτε τεχνική τύπου cascading ή άλλη για μείωση του κόστους και οι ζυγοί είναι πάντα διαστασιολογημένοι και υπολογισμένοι σύμφωνα με τα αντίστοιχα standards προκειμένου να φέρουν το ονομαστικό ρεύμα.

Ο ηλεκτρολογικός πίνακας SIVACON έχει σχεδιασθεί από τον οίκο Siemens για τις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς. Σαν πίνακας διανομής ισχύος ο SIVACON είναι διαθέσιμος σε όλη τη υφήλιο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα επίπεδα ισχύος μέχρι τα 7400Α. Διατίθεται σε μορφή συρταρωτού, βυσματωτού ή σταθερού τύπου.η) Κάθε ηλεκτρολογικός πίνακας SIVACON αποτελείται αποκλειστικά από τυποποιημένα και κωδικοποιημένα στοιχεία (modules). Όλα τα στοιχεία ενσωματώνουν υψηλή ποιότητα που συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές σχεδίασης της Siemens στη βάση ενός εξειδικευμένου πακέτου Configuration Software με την ονομασία Simaris, το οποίο εξασφαλίζει τυποποιημένη κατασκευή βάσει TTA standards. Οι πολλαπλές δυνατότητες συνδυασμού των στοιχείων ικανοποιούν οποιαδήποτε απαίτηση. Η αποκλειστική χρήση του υψηλής ποιότητας διακοπτικού υλικού του κορυφαίου διεθνώς κατασκευαστή ηλεκτρολογικού υλικού Siemens διασφαλίζει μεγάλη διάρκεια ζωής και αξιόπιστη λειτουργία.
Οι ηλεκτρολογικοί πίνακες SIVACON παρέχουν• Standard στοιχεία που έχουν υποστεί δοκιμές τύπου• Δυνατότητα στήριξης των ζυγών είτε στο πάνω μέρος, είτε στην πλάτη τουπεδίου στο πάνω ή στο κάτω μέρος• Δυνατότητα Back to Back Arrangement• Βαθύ διαμέρισμα διακοπτικού υλικού για universal εγκατάσταση• Modular δομή των διαμερισμάτων συσκευών• Τοποθέτηση είτε με πρόσβαση από μπροστά είτε πλάτη με πλάτη• Είσοδο καλωδίων από πάνω και από κάτω• Δυνατότητα εισόδου με Busducts• Ενιαίοι ή ανεξάρτητοι xώροι για διακοπτικό υλικό, βοηθητικό υλικό, καλώδια και ζυγούς• συμφωνία με δοκιμές κατά IEC 60439-1, IEC 61641, VDE 0660 Part 500.
Οι πίνακες Sivacon κατασκευάζονται στην Ελλάδα από την Elesis A.E. με ειδική άδεια (License) του Οίκου Siemens AG και ανταποκρίνονται επάξια στο σημαντικό έργο της παροχής ενέργειας σε μια τόσο μεγαλειώδη αλλά σημαντική για την παγκόσμια προβολή της χώρας μας κτηριακή κατασκευή, όπως είναι αυτή του Νέου Μουσείου Ακρόπολης.

Από: Δελτίο τύπου Elesis Electrical Solutions A.E.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου